Language: Swedish | English |

Kompromisslös Bel canto

Recensioner

Katarina Pilotti tar sig an dessa fullt ut romantiska romanser med total övertygelse. Dessa sånger är inga nedtonade salongssmycken, utan ofta rent operamässiga eller virilt folkliga verk. Pilotti har de vokala och intellektuella verktygen för att möta denna utmaning med fullständig skicklighet och passion.
(Rob Barnett, MusicWeb International, 10/11-10, om min Sjögren-CD)
Solistkvartetten gestaltade sina insatser med finess. Inte minst sopranen Katarina Pilotti excellerade med sin förmåga att med karaktärsmässig lyhördhet återspegla de implicita subtila nyanserna i Mozarts partitur.
(Per Björck, Hallandsposten, 7/3-11, om Mozarts Requiem)
Katarina Pilotti sjunger här fantastiskt. Det är inte tungt och släpigt utan istället väldigt lyriskt och slankt även i det djupa läget.
Hennes röst har en sagolik timbre på höjden vilken nästan fuktar tårkanalerna. Dessutom lyckas hon artikulera bra både i ornamenten och i bottenläget.
(Jennie Tiderman, Dalarnas tidningar 10/11-08, om Mozart's Exultate Jubilate)
Dove Sono-förlagan Agnus Dei sjungs underbart vackert av Pilotti.

Det var absolut höjdpunkten i kvällens konsert. Det var kontrollerat, känslofullt och skimrande.
(Jennie Tiderman, Dalarnas tidningar 10/11-08)
Katarina Pilotti presenterade sig med tre visionära havsromanser av Gösta Nystroem, en av Sveriges mest egenartade tonsättare. Den drömskt sällsamma musiken tolkades med en suggestiv intimitet och intensivt klangfull timbre som visar på Katarina Pilottis stora artisteri.
[...]
Katarina Pilotti avslutade första avdelningen med fem romanser av Richard Strauss. Stora teknikkrav, stort temperament och stora gestaltningskrav finns alltid hos denne senromantiker i hans romanser. Den spräckliga tonaliteten, operamässiga sångkraven och virtuosa pianosatsen avskräcker amatören. Klangskönt, valörrikt och insiktsfullt förmedlade Katarina Pilotti sina tolkningar av Strauss sånger, alla sensibelt ackompanjerade av Michael Engström.
(Dag Lundin, Eskilstuna-Kuriren 10/8-04)
[...] och med den insikten står och faller dessa oändligt sköna "Vier letzte Lieder". Nu kunde vi i hennes ansikte och i sången följa färden från den första sången vårliga under av ljus och fågelsång, via höstens fallande löv och trötta ögon till insomnandets transcendentala visioner av själens fria svävande och den sista sångens åldrade vishet och lugna väntan på döden.
Här var jag sällsynt nog nära att gråta, så gripande gestaltade Pilotti denna aftonrodnadens sång med dess stilla glädje och bekymrade deltagande. Den skrevs ju av en 84-årig man i exil, som i över 50 år varit gift med sin favoritsångerska, Pauline de Ahna. Och som här allra sist citerar sitt eget ungdomsverk "Tod und Verklärung".
(Fride Jansson, Sörmlands Nyheter 24/8-01)
Pilotti fick in den ena fullträffen efter den andra. Som Margareta i Gounods Faust glänste hennes röst som det juvelskrin hon sjöng om.
(Birgit Ahlberg-Hyse, Vestmanlands läns tidn 12/7-02)
Katarina Pilotti gjorde här en bländande tolkning, och rösten rörde sig obehindrat mellan folkvisa, bel canto, renässanstårar och nordisk kulningsklang.
(Eva Clementi, DN, 26/9-98)
Peterson-Bergersångerna sjöng hon älskligt och återhållet för att öka i flödighet och inlevelse när hon kom tillbaka med Ture Rangström och fullständigt strålade i Stenhammartonsättningarna. En perfekt kombination av lyrisk sötma och dramatisk inlevelse hade hon i Runebergsdikten Flickan kom från sin älsklings möte. Över huvud taget visade Katarina Pilotti i både röst och plastik en underbar känsla för romansens ömtålighet.
(Birgit Ahlberg-Hyse, Vestmanlands läns tidn 12/7-02)
Och med Katarina Pilotti som sångsolist var framgången säkrad. Hon strålade ikapp med sin kreation i solgult och rödorange och fick visa sin naturliga publikkontakt och sin mångsidighet i sången, med och utan mikrofon. Där fanns sug i "Vilja-sången", glittrande livsglädje i "I could have danced all night" och koncentrerad inlevelse i Ellingtons "Heaven". Och lysande klingade Rosinas berömda cavatina trots stelbent uppbackning till hennes läckra koloraturer.
(Fride Jansson)
Katarina Pilotti, en av landets verkligt talangfulla sopraner med elegant klanghöjd, härligt klar intonation och inte minst, bjudande en eminent framställningskonst, tolkade sina partier med förväntad sublimitet.
(Dag Lundin, Eskilstunakuriren 7/5-01)
Tre personligt sensibla Poulencromanser, överdådigt klangligt draperade, fick genom Katarina Pilotti en aura av första klassens artisteri.
(Dag Lundin, Eskilstuna-Kuriren, 1992)

Katarina Pilotti made a delightful Barbarina.
(Elizabeth Forbes, OPERA)

Katarina Pilotti inledde med att sjunga Schubert alldeles förträffligt. Med mjuk och varm stämma framförde hon bl.a. "Der Hirt auf dem Felsen, op. posth 129" med text av Wilhelm Müller samt några sånger av Poulenc till Vilmorins texter, allt utfört med stor inlevelse.
(Bertil Danielsson)